Leírás
Összetevők rövid bemutatása
A termék összetételében szereplő valamennyi gombakivonat teljes kivonat. Azaz az eredeti arányokban tartalmazza a gombák termőtestének és micéliumának víz- és szerves oldószerben oldékony hatóanyagait is. Az alábbi gombák tudományos igényű hatástani kutatása nagyon fiatal, kortárs területe a tudománynak. Az allopata (úgynevezett: nyugati típusú) orvoslás alig pár évtizede, de főleg a 2000 években kezdett el érdeklődni a gyógygombák iránt. Az első megbízható tudományos igényű eredmények csak ezt követően kerültek nyilvánosságra. Talán ez magyarázza, hogy a számos kutatás ellenére sem a gombák, sem kivonatai nem kerültek be még a hivatalosan elismert természetes hatóanyagok körébe, és törvényesen egészségre vonatkozó állítások sem tehetők. Következésképpen a továbbiakban a gomba gyógyhatásait, bioaktív hatóanyagait tudományos kutatások eredményeire és szakmai publikációkra hivatkozva foglaljuk össze. Tudományos kutatások eddig több mit 400 féle biológiailag aktív hatóanyagot mutattak ki ebben a gombafajtában. Ezek közül is a poliszacharidok (kb. 200 vegyület) és a triterpének (130 vegyület) minden egyéb gombaféleséget meghaladó mennyiségben és változatosságban vannak jelen.
Mandulagomba
Étkezési gombák közül is kiemeli kimagasló fehérjetartalma (≈35%), esszenciális aminosavai (glutaminsav, L-triptofán, L-arginin és lizin) mellett kiemelkedő étkezési rosttartalma (≈20%). Vitaminok közül a B3, B7, E és D2-provitamin (ergoszterol) valamint folsav méltó említésre, ásványi anyagai mellett: cink, foszfor, kálcium, kálium, magnézium, nátrium, réz és vas. Kínai hernyógomba Különösen sokféle (kb. 50) illóanyagot és 20 féle bioaktív hatóanyagot azonosítottak eddig ebben a gombafajtában, melyek többségének kedvező élettani hatását igazolták. A továbbiakban az immunerősítő és tumorellenes hatást, és ezért felelős hatóanyagokat foglaljuk össze. A hernyógomba különlegessége, hogy két féle, extra- és intracelluláris (sejten kívüli és belüli) poliszacharidokat is tartalmaz, sokrétű élettani hatással. Egyes extracelluláris poliszacharidok immunerősítő, mások inkább antioxidáns tulajdonságot mutatnak, együttesen a szervezet biológiai és kémiai védekezőkészségét támogatva, elsősorban a májban és a vesékben.
Shiitake
Gyógygombák között is viszonylag magas poliszacharid tartalommal bír (3,6 g / 100 g gomba). Fajspecifikus β-glükán típusú poliszacharidja a lentinán. Általános immunerősítő és tumorgátló hatását mutatták ki.
Maitake
Ez a gomba a β-glükán poliszacharidok gazdag forrása, változatos és sokoldalú immunstimuláló és antitumor hatásokka. Az úgynevezett Maitake D-Frakció fajspecifikus, és bizonyítottan serkenti a NK sejtek aktivitását, mely sejtek a sejtes immunitás első vonalát képviselik, specifikum nélkül pusztítva minden testidegen biológiai behatolót (baktérium, vírus, tumorsejt). Ezen túl a Maitake D-frakció a cytokin rendszer aktiválásában is szerepet játszik, ami az első lépés mind a veleszületett, mind a szerzett immunreakció riadóztatásában.